Multi proprietari de animale ne spun cand intra in clinica: "De ce sa il deparazitez intern cand nu are viermisori? Parca i-am mai dat o pastila anul trecut...". Este foarte important ca animalutul nostru sa fie deparazitat intern periodic, asta insemnand o data la 2-4 luni. Ne gandim la starea de sanatate a cainelui dar si la a noastra, deoarece majoritatea parazitilor interni se pot transmite cu usurinta la om.Cand spunem paraziti interni, nu ne referim numai la viermisori ci si la parazitii microscopici ce pot exista in fecale, chiar si la viermii cardiaci deoarece unele produse antiparazitare se utilizeaza in prevenirea infestatiei cu astfel de viermi.

O boala frecvent intalnita nu numai in sezonul de primavara este Babesioza! Importantanta este interventia rapida a medicului veterinar si de aceea ne-am gandit sa va prezentam cateva notiuni si semne clince de care noi ca si iubitori si propietari de animalute trebuie sa tinem cont!! Babesioza face parte din grupa hemosporidiozelor (piroplasmozelor) –produse de protozoare din subclasa Piroplasmia, ordinul Piroplasmida – boli ce afecteaza in principal elementele figurate sanguine sau limfoide, atat la mamifere, cat si la pasari. Raspandirea parazitilor este conditionata de dinamica gazdelor lor definitive – anume capusele Ixodidae.

Una din urgentele cele mai intalnite la caine este dilatatia/torsiunea gastrica. Este imortant sa le diferentiem si sa observam din timp semnele clinice! Dilatatia gastrica este o urgenta medicala, iar torsiunea gastrica este o urgenta chirurgicala.

In ultimul timp o bola foarte des intalnita atat la caine cat si la pisica este cancerul mamar. Este bine de recunoscut o forma incipienta de cancer pentru ca in acest fel sansele de vindecare sunt mai mari. Prin intermediul acestui articol va putem informa despre tumori mamare si semne clinice generale. Tumorile mamare sunt tesuturi moi provenite din tesut grandular si/sau conjunctiv aproximativ 50%dintre ele sunt de origine benigna si 50%maligna.

Imi doresc un animal de companie... insa din cauza serviciului timpul meu liber e limitat, mi-as dori un caine sau o pisicasau un porcusor de guineea?! ... Trebuie stiut ca datorita intretinerii usoare unul dintre cele mai indragite animale este porcusorul de guineea.

Am cumparat un peste... insa e putin apatic... nu mai manaca... nu inoata... Ce ar trebui sa facem?!?

Ca si iubitori de animale trebuie sa fim informati si despre boli ereditare pe care animalutele nostre le pot mosteni, una dintre acestea fiind albinismul. Se stie ca albinismul este o hipomelanoza generalizata congenitala permanenta, determinata genetic si este caracterizat prin absenta congenitala totala si permanenta a melaninei.

Este importat de stiut ca numeroase produsele caznice pe care le folosim zilnic pot provoca animalelor noastre de companie intoxicatii... Cu cat cunoastem mai multe despre semnele clinice si tipul de toxic ingerat le putem salva viata.... Produsele pe care la folosim pentru uz casnic nu prezinta un gad mare de toxicitate insa o parte din acestea pot fi surse de intoxicatie pentru animalele de companie datorita componentilor chimici rezultati din amestecuri complexe ale diversilor compusi organici sau anorganici.

Desi este o operatie de rutina pentru multi stapani de animale ramane un subiect tabu… ”De ce sa imi sterilizez cainele/pisica?Nu ma deranjaza sa faca puii..” Am decis sa dezbatem acest subiect aratandu-va atat avantajele cat si dezavantajele acestei proceduri indiferent ca aveti catel sau pisica... Trebuie retinut ca operatia de sterilizare are riscuri minime, pentru femele se recomanda ovariohisterectomie de preferat pana la varsta de 1 an, iar la mascul orhiectomie.

Datorita aparitiei frecvente am hotarat sa va prezentam cateva date generale despre displazia de sold la caine, si care sunt modalitatile de prevenire si tratare... Se cunosc mai multe afectiuni displazice, printre care: displazia articulatiei temporomandibulare, displazia de cot, unii incluzind si osteocondrita disecanta de umar s.a.