Am cumparat un peste... insa e putin apatic... nu mai manaca... nu inoata... Ce ar trebui sa facem?!?
- Izolati pestele bolnav
- Cand aduceti noi pesti nu mai bine sa-i introduceti imediat in acvariu cu alti pesti pentru ca s-ar putea imbolnavi. Tineti-i in carantina, tratati-i cu solutii usoare de dezinfectie (albastru de metil), tineti-i sub observatie. Daca se intampla ca pestisorii din acvariu sa aiba probleme de sanatate si nu sunteti sigur care este problema cu ei, incercati sa nu irositi timp, diagnosticarea trebuie facuta in 24 de ore de la depistarea afectiunii. Diferite cauze pot duce la imbolnavirea pestilor. Este important sa le identificati corect pe fiecare în parte.
- Bolile provocate de bacterii nu raspund la tratamentele aplicate celor provocate de paraziti, si invers. Acvariul nu este locul potrivit in care pestele bolnav se poate insanatosi.. De regula se trateaza tot acvariul cu o solutie mai putin concentrata pentru a opri infectia sa se raspandeasca se scoate pestele bolnav si se introduce intr-un acvariu mai mic, de carantina.
- Daca faceti tratamentul in acvariul de baza, plantele absorb medicamentele si dilueaza astfel doza care ajunge la pesti, efect pe care il au si filtrele biologice. Chiar si lumina acvariului micsoreaza eficienta tratamentului. Izolati, de aceea, pestii bolnavi, pentru a-i putea trata intr un acvariu separat.
- Curatati apa
- Foarte multe probleme sunt cauzate de parametrii improprii ai apei. Daca sesizati pesti bolnavi, testati apa. Verificati daca exista amoniac si nitrati in apa si daca nivelul de ph este diferit de cel normal. Un ph marit poate face amoniacul mai toxic, unul scazut duce la nivele de aciditate periculoase. Daca incepeti sa va tratati pestii, dar apa nu este în conditii perfecte, e posibil ca acestia sa nu raspunda la tratament. In momentul in care introduceti mai multe medicamente in acvariu trebuie sa verificati daca nivelul de oxigenare este suficent pentru ca actiunea acestor solutii se face de multe ori pe fondul consumului rapid de oxigen dizolvat in apa. Faptul ca veti vedea majoritatea pestilor la suprafata apei e un semn ca puteti sa va confruntati cu acest aspect secundar.
- Nu tratati profilactic prea des, parazitii devin mai rezistenti si mai greu de combatut.
- Folositi cu atentie medicamentele Pastrati medicamentele bine inchise intr-un loc ferit de lumina si verificati datele cand expira. Nu folositi niciodata supradoze, pot fi fatale pestilor slabiti. Asigurati-va ca stiti cu certitudine volumul de apa pe care o tratati. Cititi cu atentie instructiunile. Anumiti pesti sunt sensibili la medicamentele pe baza de cupru. Pentru nevertebrate, creveti si melci este daunator si chiar fatal.