Imi doresc un animal de companie... insa din cauza serviciului timpul meu liber e limitat, mi-as dori un caine sau o pisicasau un porcusor de guineea?! ... Trebuie stiut ca datorita intretinerii usoare unul dintre cele mai indragite animale este porcusorul de guineea.

Este un animalut sociabil si foarte comunicativ,in natura traiesc in grupuri si de aceea este foarte important de stiut ca este necesar ca totdeauna sa fie crescute mai multe animale in aceeasi cusca. Chiar daca avem un singur animalut si ne ocupam in permanenta de el acordandui o mare parte a timpului trebuie stiut ca nevoia unui partener din aceeasi specie fie mascul/femala este foarte imporanta.

Este bine de stiut ca in combinatia a doi porcusori una dintre cele mai recomandate este doua femele,foarte rar se resping. Certuri sau batai se pot declansa doar la cele puternic dominante sau agresive. O femela si un mascul,inainte de a alege aceasta combinatie ce pentru multi doar pare buna, trebuie sa stim, ca femela nu poate ramane mereu langa mascul, deoarece gestatiile des repetate vor periclita sanatatea, sau chiar viata femelei. Pe langa faptul ca va trebui sa ne asumam raspunderea pentru puii care se vor naste, in perioada de odihna a femelei masculul va trebui asezat intr-un mediu potrivit lui. Un mascul suporta foarte greu singuratatea daca este izolat, separat de cel/cei din specia lui! Decizia de a avea porcusori este o raspundere pe termen lung, in conditii optime ei pot trai chiar sapte ani. Daca nu suntem crescatori, putem sa alegem doi porcusori de acelasi sex, aceasta fiind alegerea cea mai buna.Atentie deosebita o femela nu poate sta langa doi masculi. Doi masculi: Combinarea a doi pui sau a unui pui cu un adult este mai potrivita. Aplicand unele masuri de siguranta eventualele conflicte sociale pot fi reduse sau preintampinate. Deoarece masculii sunt teritoriali, ei necesita un spatiu mai mare. Dupa ce s-au intalnit si s-au cunoscut pe un teren neutru, ei vor fi pusi intr-o cusca potrivita, spatioasa, cu asternut curat, pentru ca acesta sa nu fie marcat de urina. Este de preferat asigurarea unei custi cat mai spatioase in care fiecare va avea casuta sau locul de odihna al lui, si hrana suficienta pentru a nu se bate intre ei.

Daca avem porcusor(i) in casa, este recomandat ca noul venit sa fie tinut o perioada de aprox. 2-3 saptamani in carantina. Asezarea temporara al acestuia intr-un alt spatiu, potrivit, spalarea mainilor si protejarea imbracamintei - schimbarea prosopului sau al sortului dupa contactul cu cel nou venit - este o masura cu care putem preintampina o eventuala imbolnavire, sau infestare cu paraziti a celui/celor de acasa.

Niciodata nu asezam alte animale (iepuri, harciogi etc.) in aceeasi cusca cu porcusorii de Guineea, deoarece cerintele si nevoile lor sunt diferite.

Amplasarea custii: In prima zi este bine sa fie lasat singur, sa se obisnuiasca cu noul camin. Exista custi speciale cu tava inalta de plastic, avand gratii pe partile laterale si in partea de sus oferind o aerisire corespunzatoare si talasul nu se va imprastia prin incapere, tava fiind inalta. Aceasta se poate spala foarte usor la schimbarea asternutului. Custile tip acvariu nu sunt potrivite pentru ca aerul nu circula bine. Intr-un mediu potrivit porcusorii devin mai activi si mai jucausi.

Important de stiut fundul custii trebuie sa fie plat, fara gauri sau gratii!! Se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice. Porcusorul este foarte sensibil la mirosuri, aroma talasului de cedru sau pin verde (neuscat) fiind fatale pentru el. Chiar si gazele produse de urina - in cazul necuratirii custii la timp - pune in pericol sanatatea porcusorului.

Trebuie acordata o atentie deosebita unghiutelor si periatului.Se recomanda baia in cazuri srict necesare. Trebuie verifiata periodic dentitia. Jucariile preferate vor fi cele in care se pot ascunde: un tub gros din carton sau alte ascunzatoare in care pot circula fara probleme, labirinturi construite din crengi, ziare si/sau cartoane. Atentie in timpul plimbarii prin casa porcusorul nu trebuiesa nu ajunga la fire electrice sau plante de ornament. Daca porcusorul sare ridicand picioarele din spate si scutura din cap (“pop corn”), atunci el este foarte fericit si vesel. Cand isi misca partea posterioara, scotand sunete de joasa intensitate, femela este in calduri. Daca isi mananca excrementele, nu va nelinistiti! Este un comportament normal pentru porcusorii de Guineea. Daca isi rontaie fire din blanita, s-ar putea sa fie stress.

Daca animalul stranuta, este cazul sa consultati medicul. Atunci cand porcusorul clantane din dinti, cineva sau ceva il deranjeaza.Un sunet patrunzator, de inalta intensitate, inseamna ca porcusorului ii este foarte frica sau ca il doare ceva.