Primul obiectiv care trebuie luat in considerare inainte de orice vaccinare, este sa ne asiguram ca pacientul este perfect sanatos si deparazitat in prealabil.
Deparazitarea cainilor inainte de orice vaccinare este necesara pentru a-i asigura o imunizare maxima in urma vaccinari.
Fiecare cabinet foloseste o schema de vaccinare proprie care tine cont de incidenta bolilor infectioase in zona, de frecventa vagabondajului canin si nu in ultimul rand de alegerea medicilor.
Clinica Daisy-Vet recomanda si foloseste urmatoarele scheme de vaccinare in functie de varsta la care se incepe prima vaccinare, de mediul in care traieste catelul si de starea de sanatate a acestuia:
- prima vaccinare incepe la varsta de 6 saptamani astfel:
- la 6 saptamani vaccin bivalent-DP sau monovalent P
- la 9 saptamani vaccin polivalent DHPPIL + optionale
- la 13 saptamani vaccin polivalent +antirabic +optionale
- daca se incepe la varsta de 8 saptamani atunci:
- la 8 saptamani vaccin bivalent-DP sau monovalent P
- la 10 saptamani vaccin polivalent DHPPIL + optionale
- la 13 saptamani vaccin polivalent +antirabic + optionale
- daca se incepe la 13 saptamani atunci:
- la 13 saptamani vaccin polivalent DHPPIL + optionale
- la 16 saptamani vaccin polivalent +antirabic + optionale
Vaccinurile optionale sunt pentru Giardia si Corona. Deparazitarile interne se fac de 2-3 ori pe an.
Este obligatorie pentru sanatatea cainelui revaccinarea anuala pe toata durata vietii cu un vaccin polivalent + antirabic la un an de la ultimul vaccin.
Se recomanda ca puii nevaccinati sau in timpul primei perioade de vaccinare a vietii sa nu intre in contact cu mediul exterior pe cat posibil, aceasta restrictie extinzandu-se pana la cel putin 10 zile dupa ultimul vaccin. Este bine de retinut ca vaccinarea nu imunizeaza 100% din pacienti. Exista pacienti cu un status imunitar deficitar care, desi vaccinati pot contacta boli infectioase impotriva carora au fost vaccinati. Aceste cazuri sunt rare dar exista.
Trebuie stiut ca puii dupa intarcare si pana la varsta de 18 luni au nevoie pe langa o alimentatie echilibrata, de un supliment de vitamine , calciu si minerale necesare dezvoltarii armonioase si sanatoase a organismului.In primele luni de viata, puii de caini, indiferent de rasa, au o rata de crestere foarte rapida, astfel incat de cele mai multe ori calciul si vitaminele din alimentatie nu sunt suficiente pentru necesarul organismului. In functie de talie, pana la o anumita varsta se vor administra suplimente de calciu si vitamine speciale pentru animale. Dupa aceasta perioada critica se vor administra vitamine si minerale de intretinere, de asemenea speciale pentru animale!