Ca si iubitori de animale trebuie sa fim informati si despre boli ereditare pe care animalutele nostre le pot mosteni, una dintre acestea fiind albinismul. Se stie ca albinismul este o hipomelanoza generalizata congenitala permanenta, determinata genetic si este caracterizat prin absenta congenitala totala si permanenta a melaninei.
Animalele au parul sau penajul alb, pielea si mucoasele sunt roze, iar irisul nepigmentat apare rosu sunt sensibile la actiunea razelor ultraviolete, dezvoltand fregvent fotodermatite si tumori cutanate. Albinismul este o boala ereditara, nu este o boala infectioasa si nu poate fi transmisa prin contact, transfuzii de sange sau de alti vectori. Majoritatea formelor de albinism sunt rezultatul mostenirii biologice, a ambilor parinti sau in cazuri mai rare mostenirea genei de la un singur parinte. Albinismul apare, de obicei cu o frecventa egala la ambele sexe. Albinismul este intalnit la toate speciile de mamifere si pasari domestice, poate reprezenta o trasatura de rasa la unele animale de laborator. Este gresit sa se numeasca albinotic un animal alb care totusi poseda pigment melanic in iris si coroida, nu trebuie socotit albinotic nici animalul care poseda numai depigmentari ale irisului, in timp ce pigmentul coroidian este prezent (ochi ceacar). Pentru unele animale (bovine, feline, rozatoare), albinismul constituie un caracter de rasa sau o aberatie familiala, lipsa pigmentului transmitandu-se ereditar la mai multe generatii.
Hematopoeza ciclica este o boala ereditara letala a cainilor din rasa Collie si este cauzata de o gena autozomala recesiva cu un efect pleiotrop asupra dilutiei culorilor blanii. Cainii afectati au culoarea gri-argintie. Depigmentarea anormala a firelor de par apare in urma diminuarii productiei de melanina de la precursorul tirozina si mai putin de la agregarea pigmentului. Culoarea normala a blanitei cainiilor Cattle se pastreaza la animalele care primesc transplant de maduva osoasa pentru a corecta hematopoeza ciclica. Diluarea culorii invelisului pilos s-a intalnit la mai multe specii de animale: multiple rase de caini si pisici, in special pisici Siameze, cai si vite. La pisici se presupune ca dilutia culorii se datoreaza unei gene autozomale recesiva. La pasari albinismul complet este foarte rar intalnit, lipsind orice pigment din piele, ochii si pene. O pasare care este in mod normal de culoare alba cum ar fi o lebada sau o gasca sau egreta nu este nu este albinos. Animalele albinoase adulte sunt foarte rar intalnite in salbaticie, ele fiind tinte mai usoare pentru animalele de prada, deorece culoarea lor se distinge de mediu inconjurator. O conceptie gresita este ca indivizii albinotici dintr-o specie sunt sterili insa ele sunt pe deplin capabile sa se reproduca, de asemenea este gresit ca persoanele cu albinism traiesc o perioada scurta de timp riscul este mare din cauza razelor de soare. Unele fotografii de animale albinoase, sunt de la începutul anilor 1930 enciclopedii "minuni ale Lumii Animalelor" (editat de JA Hammerton) si "Wonderland de cunoastere" (editat de Ernest Ogan). Unele dintre aceste specimene au fost fotografiate în captivitate si în prezent sunt conservate în Muzeul Zoologic Rothschild.
Animale albinoase cunoscute:
- Gorila Snowflake - cel mai faimos animal albinos din lume si cel mai fotografiat, din cei 22 de descendenti nici unul nu a fost de culoare alba. A murit in urma unui cancer de piele.
- Aligatorul White Diamond - unicul
- Pinguini albinosi 1 la un milion "Ghiocel"
- Balena Albinoasa - Moby 1990
- Veveritele albinoase 10 dintr-un million