Una din urgentele cele mai intalnite la caine este dilatatia/torsiunea gastrica. Este imortant sa le diferentiem si sa observam din timp semnele clinice!

Dilatatia gastrica este o urgenta medicala, iar torsiunea gastrica este o urgenta chirurgicala.

Gravitatea unei asemenea afectiuni nu consta numai in modificarile de la nivelul digestiv, ci si in stabilirea unor tulburari cardio-vasculare si metabolice grave care pot duce la moartea animalului in timp scurt.

Dilatatia / Torsiunea gastrica afecteaza in primul rand cainii de talie mare, dar nu numai. Dilatatia apare datorita acumularilor de gaze si/sau lichide in stomac care nu pot fi evacuate si precede torsiunea (volvulusul). Torsiunea consta in rotirea/ rasucirea stomacului cu 90-360 grade in jurul portiunii distale a esofagului si este o urgenta majora.

Semnele clinice ce insotesc dilatatia gastrica sunt urmatoarele: neliniste, durere abdominala, voma repetata neproductiva, hipersalivatie si distensie abdominala. In cazul instalarii torsiunii, toate aceste manifestari sunt insotite de tahipnee/ dispnee (respratie accelerata/neregulata) si mucoase palide, ceea ce indica socul hipovelemic si necesitatea interventiei terapeutice de urgenta.

Inca de la primele semne, prezentarea animalului la medicul veterinar trebuie sa se realizeze in cel mai scurt timp (maxim 30minute).Cu cat interventia medicului veterinar este este mai rapida, cu atat sansele de supravietuire ale animalului sunt mai mari.

Prevenirea acestei afectiuni se poate face, la cainii predispusi, prin administrarea de portii de mancare mai mici si mai frecvente, eliminarea efortului postprandial (dupa masa) si evitarea consumului de apa imediat dupa efort.