In ultimul timp o bola foarte des intalnita atat la caine cat si la pisica este cancerul mamar. Este bine de recunoscut o forma incipienta de cancer pentru ca in acest fel sansele de vindecare sunt mai mari. Prin intermediul acestui articol va putem informa despre tumori mamare si semne clinice generale.

Tumorile mamare sunt tesuturi moi provenite din tesut grandular si/sau conjunctiv aproximativ 50%dintre ele sunt de origine benigna si 50%maligna.

Le recunoastem dupa prezenta la nivelul unuia sau a ambelor lanturi mamare fie datorita unor galme de dimensiuni diferite prezente la unul sau mai multe mameloane.La palpare sunt de obicei dure detasate de tesuturile din jur uneori sunt prezente si zone sangerande sau observam prezenta unui lichid ros-rosu ce se prelinge.In majoritatea cazurilor predispuse la tumori sunt mamelele posterioare.La femelele trecute de prima tinerete (>6 ani) s-a observat o incidenta crescuta a tumorilor mamare, aceasta culminand la varsta de 10 ani. Cauzele sunt multiple. Dintre acestea amintim urmatoarele:

  • folosirea in exces a anticonceptionalelor (produse hormonale de sinteza)
  • reticienta proprietarilor pentru sterilizarea chirurgicala-tehnica care astazi este foarte bine pusa la punct
  • animalele supraponderale si sedentare
  • animale dezechilibrate hormonal ce prezinta gestatie falsa dupa fiecare ciclu sexual.

O concluzie ar fi ca tumorile mamare sunt hormonodependente si ca fiecare ciclu sexual creste riscul aparitiei acestora.

Tratamentul: Se recomanda in functie de starea generala de sanatate,tinand cont si de varsta interventia chirurgicala insotita in prealabil si de tratament citostatic atat inainte de operatie cat si dupa.Decizia este luata de medicul veterinar in urma analizelor si evaluarii starii generale.