Desi este o operatie de rutina pentru multi stapani de animale ramane un subiect tabu… ”De ce sa imi sterilizez cainele/pisica?Nu ma deranjaza sa faca puii..”

Am decis sa dezbatem acest subiect aratandu-va atat avantajele cat si dezavantajele acestei proceduri indiferent ca aveti catel sau pisica... Trebuie retinut ca operatia de sterilizare are riscuri minime, pentru femele se recomanda ovariohisterectomie de preferat pana la varsta de 1 an, iar la mascul orhiectomie.

Avantaje:

  • Evitarea inmultirii necontrolate...
  • Pisica sau catelul va avea un temperament mai bland, cauta mai mult afectiunea si compania dumneavoastra si nu va mai simti impulsul de a pleca de acasa.
  • Scaderea riscului de cancer mamar/testicular! Atentie:Principala problema in cazul pisicilor este mieunatul exesiv si marcarea teritoriului in timpul caldurilor(mascul), gresala pe care stapanii de animale o fac este stoparea caldurilor cu ajutorul tratamentelor hormonale, ce prezinta efecte negative pe tremen lung,ca de exemplu piometru.
  • Evitarea unei gestatii accidentale...monta cu un maidanez in cazul catelelor de rasa sau monta cu un mascul prea mare, in cazul acesta pot aparea produsi de conceptie prea mari si probleme atat pe timpul gestatie cat si in timpul parturitiei, punand in pericol femela...
  • Masculii vor scapa de tentinta de auto-monta ....

Efectele adverse sau dezavantaje:

  • Un dezavantaj, des adus in discutie atunci cand se vorbeste de sterilizare, este tendinta animalului de ingrasare. Acest lucru e usor de evitat, cunoscut fiind faptul ca aceasta tendinta exista in primele saptamani dupa operatie, cand organismul trece prin importante schimbari hormonale. Este important ca dupa operatie alimentatia animalutelor sa fie adaptata, o cantitate mai mica de proteina si mai mult sport. Sunt indicate plimbarile atat pentru caini cat si pentru pisici!!!
  • In cazul sterilizarii pentru motan se recomanda sterilizarea la maturitate in jur de 10-12 luni pentru ca sterilizat la o varsta mai mica exista riscul nedezvoltarii penisului si implicit a uretrei.

O problema aparuta in cazul nesterilizari cainelui/pisicii: puiuti abandonati pe strazi...

Din pacate in tara noastra nu exista adaposturi suficiente si nici personal calificat pentru aceste suflete nevinovate care nu doresc decat sa ne ofere afectiune !!! Problemele acestor animalute nu se rezolva doar hranindu-le,doar prin sterilizare si adoptie putem sa le oferim o familie care sa invete ca a avea o pisicuta sau un catelus nu este egal cu o jucarie de plus!!!!

Important este ca impreuna sa gasim solutii la aceste probleme, de aceea nu ezitati sa contactati medicul veterinar!!!