Este importat de stiut ca numeroase produsele caznice pe care le folosim zilnic pot provoca animalelor noastre de companie intoxicatii... Cu cat cunoastem mai multe despre semnele clinice si tipul de toxic ingerat le putem salva viata....

Produsele pe care la folosim pentru uz casnic nu prezinta un gad mare de toxicitate insa o parte din acestea pot fi surse de intoxicatie pentru animalele de companie datorita componentilor chimici rezultati din amestecuri complexe ale diversilor compusi organici sau anorganici.

Produsele de uz casnic determina un risc potential de intoxicatie sunt amestecuri complexe de substante chimice variaza mult sub aspectul potentialului lor toxic. Prevenirea consta in pastrarea produselor de curatare bine inchise,si etichetate corespunzator.

Sapunurile, sampoane, detergenti lichizi, detergenti pentru haine sau detergenti pentru vase in orice forma, balsamurile pentru haine, dedurizanti, dezinfectanti sunt posibile surse de intoxicatie pentru animalele de companie.

Semne clinice:

Intoxicatia cu sapun: voma si diaree:

Detergenti de vase,sampoane: iritare a mucoasei gastrointestinale si leziuni corneene reduse.

Balsamurile de rufe, dedurizanti, dezinfectanti determina hipersalivatie, voma, slabiciune, febra, convulsii, colaps si coma!! Expunerea cutanata determina caderea parului la pisica sau leziuni inflamatorii ale labelor la caini, pot aparea si leziuni oculare ce variaza de la un discomfort usor pana la leziuni grave corneene.

Tratament: lapte sau apa pentru sapun, detergenti cationici sau ionici, in cazul lingerii carbune medicinal activ si purgative salin insotit de toaletere spalarea ochilor cu o cantitate mare de apa sau ser fiziologic.

Consultati medicul veterinar!! Nu administrati tratamenul de urgenta fara sfatul acestuia!!

Substante corozive: Produsele acide(acid clorhidric, acid sulfuric, clor, brom, iod), solutii pentru curatarea vaselor de toaleta,baterii pentru automobile. Produse alkaline (hidroxidul de sodiu sau potasiu, hidroxidul de amoniu si permaganatul de potasiu) produse pentru spalare, substante folozite pentru curatarea instalatilor de canalizare.

Semne clinice: in cazul acizilor leziuni necrotice localizate, animalele nu ingera de regula o cantitate prea mare datorita durerii intense aparute la contactul cu acestea iar in cazul bazelor leziunile sunt mai profunde datorita vascozitatii crescute bazele patrund mai usor si mai profound la nivelul mucoaselor. Expunerea oculara/cutanata se manifesta prin arsuri grave.

Inalbitorii: hipoclorit de sodiu,peroxidul de sodiu.

Contactul cu aceste substante determina simpome dependente de concentratie si pH-voma, dureri abdominale, salivatie, miros de clor, decolorarea parului ce pot fii insotite de leziuni secundare locale-tuse, dispnee.

Tratament: lapte sau apa, la nivel cutanat spalare cu sapun si cu cantitati mari de apa. Acetona folosita fregvent pentru stergerea ojei, in lacuri, a poate fi absorbita atat prin inhalare si transcutanat, doza toxica in cantiati mai mari de 2-3mg/kg este considerate toxica. Semne clinice usoara depresie a SNC, ataxie si voma, miros characteristic de acetona si cetonic al urinei.

Poduselele pentru curatat nu trebuie lasate in locuri acesibile animalelor de companie.Majoriatea produselor contin advertismente despre potentialul coroziv este bine de stiut ca acestea se aplica si in cazul animalelor de companie.